- planering, skriva för hand, stress, fokus, framgång, minnet
Forskning visar att stress kan överbelasta och blockera arbetsminnet. Att vara stressad kan också framkalla ångest vilket i sin tur leder till en sämre prestation. Men det finns sätt att undvika detta – genom något så enkelt som penna och papper.
En studie som publicerades i Science visade hur studenters ångest minskade och resultaten förbättrades när de fick skriva ner sina känslor innan de gjorde sin tentamen. Forskarna menar att detta sätt att hantera stress inte bara är effektivt vid stora prov utan också kan ha positiva effekter i arbetslivet eller andra stressiga situationer i livet. Faktum är att papper och penna kan användas på flera sätt för att minska stress i vardagen. Här kommer några tips på hur du stressar ner genom att skriva för hand.
3 sätt att minska stress genom att skriva för hand:
Planera analogt och ha allt på ett och samma ställe – utan notiser.
Använder du mängder av appar för att skriva listor, planera din tid och komma ihåg saker? Det kanske känns effektivt och praktiskt till en början men snart blir det svårt att veta var allt finns. Notiserna som är tänkta att hjälpa dig i vardagen gör dig istället stressad och ofokuserad och du börjar bli rädd att du missat något som gömt sig i en lista eller en app någonstans. Känner du igen dig? Då kanske det är dags att bli analog.
Notiser är självklart bra, men begränsa dem till att bara påminna dig om det absolut viktigaste och tidsbestämda! Övrig planering, att göra-listor, lösa tankar och anteckningar åker istället in i kalendern eller anteckningsboken. Genom att anteckna analogt i en bok vet du precis vart du ska vända dig när du behöver dubbelkolla någonting och du riskerar inte att bli distraherad av andra notiser, appar eller mail. Att skriva för hand förbättrar dessutom minnet vilket gör att du kommer att komma ihåg det du antecknat bättre, samtidigt som det minskar stressen och ökar kreativiteten. Att skriva för hand ger dig också en bättre överblick för att kunna veta hur du bör prioritera och hantera de olika uppgifterna.
Att göra listor – med begränsat antal punkter
Använder du att göra-listor? Då vet du kanske också att de ibland kan bli överväldigande. Att göra-listor är ett effektivt sätt att tömma hjärnan och samtidigt skapa en tydlig handlingsplan. Men det kan också bli ytterligare ett stressmoment om du inte använder dina listor rätt. Listor kan lätt skena iväg och risken är att du tappar uppfattningen om vad varje punkt på listan faktiskt innebär i tid. Känner du igen dig? Då är det dags att begränsa antalet punkter på din lista.
Genom att använda en analog kalender kan du begränsa utrymmet att anteckna, gör du dina listor i en notebook kan det vara en god idé att bestämma dig för hur många punkter du faktiskt behöver hinna med på en dag. Ett exempel kan vara att bara tillåta dig själv att skriva ner tre prioriterade uppgifter. Först när du bockat av dessa får du skriva ner ytterligare två. När du avslutat de två uppgifterna kan du lägga till en uppgift till om tid finns, och så vidare. Genom att arbeta med dina listor på detta sätt tvingar du dig själv också att verkligen prioritera dina uppgifter och fokusera på få saker åt gången istället för att se en mängd saker framför dig. Få uppgifter gör dig mindre stressad vilket ökar din prestation och i slutändan får du mer gjort med bättre resultat.
Prova skrivterapi!
Skrivterapi kan genomföras på olika sätt. Det kan handla om att avsätta tid varje dag för att skriva ner dina känslor och tankar. Det kan handla om att skriva en tacksamhetslista varje kväll eller morgon, eller att skriva ner ett enskilt mål för dagen. Genom att skriva lite varje dag får du inte bara en lugn stund för dig själv, du kommer dessutom kunna bearbeta dina erfarenheter bättre, få ett tydligare fokus och uppleva mindre stress. Detta eftersom du då inte längre går och bär på de tankar och känslor du har utan låter dem komma ut i ord på pappret, vilket också kan leda till nya infallsvinklar eller insikter.