Vad är bullet journaling och hur kan du använda det i arbetet?

Vad är bullet journaling och hur kan du använda det i arbetet?

Har du provat alla planeringsappar och bläddrat igenom varenda kalender för att hitta ett system som passar just dig och din vardag? Har du fortfarande inte hittat rätt? Då är kanske bullet journaling någonting för dig. Bullet journaling är ett flexibelt och ofta kreativt sätt att planera och strukturera din vardag – det enda du behöver är en skrivbok och en penna!

Bullet journaling grundades av Ryder Carroll, en digital designer från New York, som efter år av sökande äntligen hittade ett sätt att organisera alla sina analoga anteckningar. 

För några är bullet journaling en kanal för kreativitet och det finns mängder med dekorationer att använda för att sätta färg på din planering. Men bullet journaling kan också vara så enkelt som raka linjer och att-göra-listor. Flexibiliteten gör att metoden passar både för den kreativa skaparen och den karriärsfokuserade projektledaren. Den hjälper dig att prioritera och få en överblick över vad som ska göras och så länge du har en penna i närheten kan du utforma din projektplan eller snabbt sätta upp ett mätsystem för utvärdering och uppföljning - helt efter dina egna önskemål och behov.

Själva metoden går ut på att du själv utformar din kalender eller ditt personliga system för att samla allt du vill ha koll på, på ett och samma ställe. Du kan rita upp en egen månadsöversikt för att få en överblick över när saker ska ske eller när något måste vara klart. Du kan skissa upp en projektplan för att sedan snabbt och enkelt få koll på hur du ligger till tidsmässigt. Du kan lista veckan fokuspunkter för ett projekt eller för veckan i allmänhet, rita upp en enkel budget för att hålla koll på siffror som enbart du behöver veta om för tillfället. Självklart kan du öka din produktivitet genom enkla att-göra-listor för att slippa hålla alla tankar i huvudet och för att få bättre överblick över vad som behöver prioriteras.

Mötesanteckningar är perfekta att samla i en anteckningsbok som du sedan kan ha med dig överallt. Genom att anteckna för hand kommer du bättre komma ihåg vad som sades till nästa möte och om du samlar alla dina anteckningar på samma ställe kan du också enkelt gå tillbaka och se vad ni kommit överens om. 

Får du ofta spontana idéer eller funderingar när du inte sitter vid skrivbordet? Avsätt några sidor i din skrivbok för att samla alla tankar på ett och samma ställe. Då kan du enkelt gå tillbaka till dem och utvärdera och utveckla dem när du har tid över.

 

Tips på saker du kan ha i din bullet journal på jobbet:  

-       Månadsöversikt

-       Projektfokus

-       Projektplanering

-       Enklare budget

-       Att-göra-listor

-       Mötesanteckningar

-       Sidor för spontana idéer eller funderingar

 

Kommentarer ()

Vi använder cookies på sidan för att kunna hantera ditt besök och varukorgen. Läs mera under våra köpvillkor.