- målsättning, nyårslöfte, planering
Är du en av dem som har samma nyårslöfte år efter år? Bara strax över 10% av alla nyårslöften lyckas, trots att mer än hälften är säkra på att nå sina mål. Hur blir du en av de 10 procenten? Genom tydlig målsättning och planering, nedskrivna mål och att undvika upprepa gamla löften.
Gör nästa år mer framgångsrikt! Vad du än har för löften inför nästa år kommer de här tipsen att hjälpa dig på vägen.
1. Sikta inte på för många mål samtidigt, försöker du göra allt samtidigt är risken stor att ditt fokus blir splittrat och energin inte räcker till. Fokusera på de mål och löften som känns viktigast för dig. Kanske är några av dem kopplade till varandra, eller kan ses som delmål mot ett större mål? Sortera och prioritera - så blir det lättare att fokusera.
2. Följ dina egna mål i livet. Lova inte dig själv något bara för att alla andra lovar det, fundera på vad du verkligen vill och varför du vill det. Om du bara sätter upp mål för sakens skull kommer du ändå inte hitta motivationen till att fullfölja dem vilket riskerar att ta fokus från det du verkligen vill. Att inte uppnå ett mål kan också kännas som ett misslyckande, och om målet då inte är viktigt för dig har du skapat dig själv en onödig energitjuv.
3. Upprepa inte gamla mål eller löften som du misslyckats med. Om du redan misslyckats med målet en gång, kommer det vara svårare att bryta mönstret om du bara fortsätter i det spår som fick dig att misslyckas. Formulera om målet eller byt helt om det gamla inte längre känns lika viktigt. Vi människor förändras ständigt och därför gör också våra mål det, ett mål som var relevant och förra året behöver inte vara det nästa år. Och en omformulering kan också hjälpa dig att hitta rätt fokus. Kanske började du i fel ände? Kanske var målet för stort utan några delmål? Eller så var det egentligen något annat du ville uppnå men du hittade inte rätt formulering just då?
4. Var, när och hur ska du uppnå målet? Många når större framgång genom att schemalägga de aktiviteter som krävs för att nå målet. Vill du lära dig något nytt? Avsätt tid för att träna på det du vill lära dig. Vill du spara pengar? Sätt upp tidpunkter då du ser över din ekonomi och försök förstå dina egna mönster och vanor. Vill du byta karriär är det bra att sätta av tid för att se över alternativ, skriva CV och söka jobb. Men kom ihåg att vara realistisk, livet pågår hela tiden och om du överskattar din förmåga att avsätta tid till något är risken att det bara känns stressigt eller som ett måste i vardagen. Det riskerar att minska din motivation och göra att du inte prioriterar dina mål alls.
5. Skriv ner dina mål och håll dem synliga för dig själv. Formulera dina mål och din handlingsplan för att nå dem i en anteckningsbok eller kalender som du alltid har med dig. Se sedan till att titta på dem varje dag för att påminna dig själv och för att undermedvetet göra plats för handlingar som tar dig närmre ditt mål. Ju konkretare din plan är ju bättre. Börja med det stora målet och dela sedan in det i mätbara delmål eller tidsperioder där du kan se ditt resultat växa fram. Det kommer göra det lättare för dig att faktiskt se vad du åstadkommit men också ge dig små belöningar längs vägen vilket gör dig mer motiverad att fortsätta mot målet! Att skriva ner dina mål för hand är också bättre än att skriva ner dem i ett dokument på datorn. Genom att skriva för hand blir målet mer påtagligt och dessutom visar forskning på att det vi skriver för hand har en större tendens till att fästa i vårt minne.